Når vi setter diagnosen «ryggprolaps» støtter vi oss på en samtale og en fysisk undersøkelse sammen med deg som pasient. 

Les gjerne mer om  tilstanden her: «hva er et ryggprolaps».


Tegn til “ryggprolaps”:

Mange som opplever nervesmerter langs benet vil beskrive det som “isjias-smerter”, men også andre nerver kan rammes av skade til støtdemperne i ryggen, men dette er sjeldent. Ved slike plager opplever mange sterke ryggsmerter, men ikke alle.

“Isjias”, en klassisk nervesmerte:

“Isjias” beskrives ofte som kaldt rennende vann, brennende varme, eller skarpe stikk langs utside og bakside av lår, legg og gjerne store deler av foten. Er man uheldig opplever man også nummenhet (prikking i huden, eller “dødt kjøtt følelse”) langs samme deler av benet.

Enkelte bevegelser blir horribelt vonde:
Ofte er enkelte kroppslige posisjon horribelt vonde, men akkurat hvilke bevegelser som er verst vil variere. De mest vanlige vonde bevegelsene er fremad bøying med vridning av ryggen (knyte skoene, ta på sokker), eller om man øker buktrykket (latter, hoste/nyse, dytte tunge ting og toalettbesøk).

Fysiske undersøkelsesfunn bygger oppunder viktige samtalepunkt:
Ved en fysisk undersøkelse ønsker vi å se om beinet ditt kan løftes strakt over 70 grader fra horisontalen. Det er også viktig å sjekke at du klarer å gå på tå, og hæler, om du får løftet storetåen fra gulvet, og at du klarer å reise deg fra en stol. Det utføres gjerne også tester av muskelrefleksene med en gummihammer, og en lett stryktest langs bena dine for å se om du kjenner berøring like godt ved begge ben.

Noen “ryggprolapser” haster mer enn andre:

Det viktigste punktet vi spør om er om du er nummen i skrittet, eller om du har mistet kontroll over urinering og/eller avføring. Om du opplever dette skal du raskt (<48t) vurderes for operasjon. Dette er heldigvis uhyre sjeldent.


Annen sykdom kan forvirre:

Om du er ellers systemisk syk (febersyk, eller annen pågående sykdom) er det også andre punkt som er viktig å utelukke.

Andre tiltak og ekstra undersøkelser er ikke alltid nødvendig:

Om vi mistenker at du har “ryggprolaps” henviser vi tidvis til MR-undersøkelse, men dette er helst om vi vurderer operasjon, eller om vi er i tvil etter undersøkelsen. Er vi i tvil om nerven er permanent skadet kan man også få utført “nervekonduksjon studier”, men dette brukes i mindre grad.

Kiropraktoren tar ansvar:
Kiropraktoren kan henvise deg til både MR-undersøkelse, “nervekonduksjon studier” og operasjon om nødvendig. Ved behov for sykemelding kan kiropraktoren gi deg sykemelding for opp mot 12 uker ved behov.

For mer lettleselig norsk informasjon se her


Tekstforfatter: Christoffer Børsheim, Kiropraktor

Ønsker du kontakt med våre behandlere kan du ringe 55284440 eller du kan bestille time på vår hjemmeside. Velkommen til oss.