Kort fortalt er det fire typer ryggprolaps, og de forekommer ved støtdemper-putene i ryggen. Ordet “prolaps” betyr at noe faller ut av plass, men dette høres verre ut enn det er.

Kort om støtdemperne i ryggen:
Mellom ryggvirvlene dine har du “støtdemper-puter”. “Ryggprolapser” finner vi helst nederst i korsryggen. Støtdemperne er laget av en myk fibermasse i midten, og mange stramme lag med sterke fiberringer/-nett rundt. De kalles ofte “mellomvirvelskiver”, eller “-disker”, men begge begrepene gir kanskje inntrykk av at de kan “skli avgårde” (les: de sittergodt fast!).
Støtdemperne burde heller beskrives som kraftige fibermasser, godt festet til nære beinflater, med litt mykere fiber i midten,slik blir ryggen godt bevegelig i alle retninger. Støtdemperne virker til å ha en (genetisk) “best før” dato, altså flates de ut ved øktalder, og i forskjellig fart hos forskjellige mennesker. De fleste er ikke vonde, men noen er horribelt plagsomme i en periode.

4 stykk «prolaps»-typer:
Type 1:
 Hele støtdemperen blir lavere, bredere, og har mindre vanninnhold. Dette kaller vi “skivebukning”. Når vi får nok rifter i de innerste fiberringene/-lagene begynner ofte støtdemperen å bule ut.
Type 2: Om bulken i støtdemperen er bredere enn den er høy kaller vi det “skiveprotrusjon/-prolaps”.
Type 3: Når bulken stikker lenger ut enn den er brei kaller vi det “skive ekstrusjon/-prolaps”.
Type 4: Om fiberringene skades nok vil den myke fibermassen skubbes helt ut. Dette kaller vi det en “sekvestrert disk”, elleret “fritt prolaps”.

Ryggprolapser er vanlig funn ved MR-undersøkelser, særlig ved økt alder. Bukninger og “prolapser” finner vi i økende grad ved økt alder, men de fleste skaper ikke trøbbel. Ofte “tørker de ut” over flere år, eller blir spist/fjernet av immunsystemet.

Hvorfor enkelte får plager kommer i senere innlegg. For mer lettleselig norsk informasjon, klikk her.

Tekstforfatter: Christoffer Børsheim, Kiropraktor