Visste du at kun èn av tre voksne oppfyller Helsedirektoratets minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet? Anbefalingen er minimum 150 min. moderat aktivitet per uke eller 75  min. med høy intensitet, gjerne en kombinasjon av begge. Økt dose aktivitet gir større gevinst – litt er bra, mer er enda bedre! 

Regelmessig fysisk aktivitet forebygger plager og er en viktig kilde for helse, livskvalitet og overskudd i hverdagen. Eksempler på tilstander som kan forebygges ved aktivitet er:

  • Overvekt
  • Depresjon
  • Ryggsmerter
  • Diabetes type 2.  

Visste du at personer som er fysisk aktive i gjennomsnitt lever åtte år lenger med god helse, sammenlignet med personer som er inaktive?

Aktivitet gir positive gevinster gjennom hele livsløpet og det er aldri for sent å begynne! 

Trenger du hjelp til å komme i gang eller har du smerter som begrenser deg i å leve et liv i bevegelse? Våre terapeuter hjelper gjerne, ta kontakt på telefon 55284440 eller på vår hjemmeside.

Under finner du fem tips for å komme i gang med trening og et mer aktivt liv:

1. Sett kortsiktige mål
Det er godt å ha et langsiktig mål, men på veien til det store målet vil et nyttig hjelpemiddel være å sette noen mindre delmål. Det å ha et mål som kan oppnås i løpet av nærmeste fremtid kan virke motiverende, og gi mening til aktiviteten du utfører.
Det er viktig at de målene du setter samsvarer med ditt utgangspunkt. Jeg anbefaler å sette mål som kan kontrolleres, da motivasjonen gjerne øker når man ser at innsatsen fører til de ønskelige resultater. Er du ny til trening kan noen eksempler på mål være å løpe 5 minutter sammenhengende, klare en strak push up eller gå 10 000 skritt om dagen. Når målet oppnås, vil du kjenne på mestringsfølelse og nye delmål kan settes. 

2. Lag en realistisk plan
Planlegg treningsuken og ikke sett kravene for høyt. Det kan være fint å starte med to planlagte treningsøkter i uken, så kan du heller bli positivt overasket om du gjør mer. Har du en konkret plan for hvilken aktivitet du vil gjøre, på hvilket tidspunkt og hvor lenge, øker sannsynligheten for at det utføres.

3. Skap rutiner
Når noe først er blitt til en vane er det langt lettere å overholde. Gjør du noe fast hver dag blir det lett å huske. Kanskje er det å gå en 30 min tur, leke med barna etter middag eller ta en runde med støvsugeren etter jobb. Det samme prinsipper gjelder trening. Husk at i starten kan det føles uvant, men at dersom du gjør det fast, vil det gradvis bli en naturlig del av hverdagen, litt som å pusse tennene.

4. Sett kravet til aktivitetens tidsbruk lavt
Senkes kravene du har til tidsbruken, kan dørstokkmilen bli betraktelig mer overkommelig. En strategi jeg bruker på dager hvor aktivitet ikke frister er å avtale med meg selv at jeg vil gjøre aktiviteten (eks. løp)  i 5 min. og at dersom jeg etter 5 min. fremdeles ikke har lyst kan jeg snu. Snur jeg etter 5 min. har jeg likevel oppnådd 10 min. trening som jeg ellers ville gått glipp av. Ofte ender jeg med å faktisk ønske og fortsette aktiviteten når jeg først er i gang, men å gjøre litt er tusen ganger bedre enn ingenting.

5. Aktivitet skal være positivt
Den beste form for trening er uten tvil den trening som faktisk blir gjort. Finn noe du liker å gjøre. Det kan også lønne seg å ha en god spilleliste eller å spare favoritt podcasten til treningsøkten. Å trene sammen med andre vil også ofte hjelpe på motivasjon og treningsglede.


Vi ønsker deg lykke til med en mer aktiv hverdag! Og skulle du trenge hjelp til å sette opp en plan, eller ønsker noen timer med veiledning for å komme i gang, da er det bare å ta turen innom Behandling for Alle! 🙂

Kilde: Helsedirektoratet